Soru:
(Musab Beyin Sorusu)
“Şer-i şerifimizde zekât verecek kişinin asl-i ihtiyaçlarının dışında nisap miktarı mala sahip olması gerekir denilmektedir.”
Burada ifade edilen nisap kelimesinden maksat nedir?
Yani kişi neye sahip olunca zekât vermesi gerekir?
CEVAP:
هو أن يملك مائتي درهم من فضة أو عشرين مثقالا من ذهب أو قيمة أحد هذين من النقود الرائجة أو يملك مال التجارة ما يبلغ قيمة أحدهما
Nisap:
“Zekat verecek kişinin iki yüz dirhem veya yirmi miskal altına veya piyasada raiç olan nakitlerden onların değerine veya bunlardan birinin kıymetine ulaşan ticaret malına sahip olması demektir.”
(bak. El-Berni, Muhammed Aşık, et-Teshilu’z-Zaruri Li-Mesaili’l-Kudurî, c.1. s. 115; el-Halebî, İbrahim, Mülteka’l-Ebhur,)
ÖZETLE;
Zekat vermek ile mükellef bir kişi asli ihtiyaçların dışında 81 gram altın veya bunun değerinde bir mala veya ticaret malına sahip olursa bu kişinin sahip olduğu bu malların zekatını ödemesi kendisine farzdır.
Semure b. Cündüb Radıyallahu anh şöyle buyurmuştur:
“Resulullah Sallallahu aleyhi ve sellem bizlere BEY’ (SATMAK) İÇİN HAZIRLADIĞIMIZ HER ŞEYİN ZEKATINI VERMEMİZİ EMRETMİŞTİ.”
Ticaret mallarının nakit paraya dönmüş olması gerekmez. (bak. Tuhfetu’l-Fukaha)
Ticaret için ayrılan her şeyin zekatının verilmesi farzdır. (age.)
Tuhfetu’l-Fukaha’da konu daha tafsili olarak şöyle husala edilmektedir:
“Ticaret malı olan her şey ne olursa olsun; ister taşınır mal olsun, ister taşınmaz akarlar olsun, ister tartılan ister ölçü ile ticareti yapılan veya bunların dışında herhangi birinden olsun altın veya gümüşten birinin belirtilen değerine ulaşmış ve NİSABA sahip olmanın üzerinden de bir yıl geçmiş ise zekat farz olur.”
(bk. es-Semerkandî, A’lauddin, 539 h. Tuhfetu’l-Fukaha, c. 1. s.271.)
Selam ve dua ile...
Kategori
Yazarlar
Populer Yazılar
Bu site Mentis Kibo tarafından tasarlanmıştır.